Cara Kumpul EBM Dalam Pantang

Hai mommies semua, hari ni saya nak cerita pasal cara kumpul Express Breast Milk (EBM) semasa pantang. Waktu pantanglah susu badan paling banyak betul tak? Sebabnye, susu baru nak produce dan kita kerap menyusukan anak kita secara direct. Untuk menyusukan anak ni, konsep supply and demand perlu kita apply. Sebab susu badan ni sangat unik. Lagi kerap baby demand, lagi banyaklah kita boleh supply susu kita kat baby.

Ok, jom kita buat sama-sama 5 langkah mudah dan praktikal untuk kumpul EBM waktu pantang.  :)

  1. Tandem Nursing - Semasa susukan baby, pam jugak breast sebelah tu. Contohnya baby minum susu breast kanan, kita pam breast sebelah kiri. Time ni kita bole tengok botol penuh dulu ke baby kita kenyang dulu.Lawan sapa menang.. boobies ke baby :)
  2. Lepas baby menyusu, pam breast supaya breast betul-betul kosong.
  3. Jangan start campo susu formula sebab ni boleh membuatkan baby kurang demand dari breast dan boleh menyebabkan kelancaran breast kita untuk supply susu terganggu. Sebab, bila kita da bagi formula, baby kenyang, bila baby kenyang, dia tak nak breastmilk . So, kat sini boleh menyebabkan kurangnye supply dari breast kita. So, mommies semua pleaseeeee…jangan peduli orang cakap baby lapa, baby ni asek nanges tak cukup makan no..no..no..!!ingat lagi blog saya pasal size perut baby baru lahir tu?hah gi tgk size perut baby kita besar mana k. Kesian perut baby kita.
  4. Paling mudah minum air sekurang-kurangnya 3 liter sehari.Minum air yang banyak semasa pantang sangat penting, bukan je untuk mengelakkan sembelit, tapi menghasilkan susu yang banyak dan jugak untuk memastikan aliran darah lancar jadi ibu-ibu akan rasa lebih bertenaga. Dan minum air yang banyak tak akan menyebabkan bentan ya. Bentan tu kalau minum air sejuk atau air ais, ye lah. Minum lah air masak suam ke, air susu ke. Orang-rangtua selalu tak bagi minum banyak sebab takut lambat baik, urat kembang, tapi tidak.Sila minum air. :)
  5. Makan makanan yang cukup nutrisi. kalau yang terpaksa pantang macam- macam tu, makan ikan ok apa. Ikan haruan kan biasa bidan- bidan kasi makan. Sebenarnya pemakanan dalam pantang ni tak perlu pantang. Dia bergantung kepada tubuh individu. ;) Kalau macam risau eh cukup tak badan aku ni dengan nutrisi seimbang? Maka mari lah kita ambil supplement Shaklee.

EBM Stok masa pantang

Ok, kalau ada yang tak tahu, Set Breastfeeding Shaklee ni memang sesuai sangat untuk di ambil semasa dalam pantang lagi. Kalau anda mengamalkan apa- apa jamu pantang macam Salindah ke, Mustika Ratu ke, tapi nak makan jugak Set Breastfeeding Shaklee, pun boleh :) Saya akan terangkan cara pengambilan vitamin yang betul, konsultasi percuma selepas pembelian kepada anda akan di beri.

Anda berminat nak dapatkanSet Breastfeeding Shaklee? Hubungi saya sekarang .

SMS/Call/Whatsapp : 016 – 668 8782 (Dila)

Email: admin@motherbabycare.info

SID : 927072

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>