Puri Kacang Pis

Salam mommies semua..Tajuk penyediaan resepi untuk ‘homemade baby food’ kali ni adalah puri kacang pis.

Sedap..Anak saya suka.. Ok macam biasa, perlu ingat ’4 days rule to introduce solid to your baby’ ye mommy semua..Kenapa? untuk tengok anak kita ade ‘allergy’ ke tak dekat makanan yang kita introduce tu..PENTING ok..so, nanti kita tak gelabah la kalau tetibe anak ade rashes ke, atau senang cita ada alahan la kan..

Ok, jom kita start.. :)

Bahan-Bahan:-

Kacang pis (Frozen)

 Cara-Cara:-

  1. Buang kulit kacang pis terlebih dahulu.Kerana tak nak nanti tekstur dia kasar..tak sesuai untuk tekak baby.Kalau da biasa taknak buang pon boleh.Tapi saya memang buang la.(Ikut keselesaan mommy semua ye)
  2. Kemudian, rebus kan kacang pis selama 5-10minit. (rebus atau kukus – Ini pon option untuk semua mommy ye..mana2 pon ok)
  3. Selepas rebus/kukus, tos kan kemudian boleh la diblendkan dengan air rebusan/kukusan tadi (sikit je agak-agak kalau banyak kang tercair pulak..)
  4. Siap..boleh hidangkan kepada si kecil.. :)

pis

Selamat Memasak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>